Home

10 tips valpreventie

De herfst is begonnen en de winter is in aantocht. In de praktijk zien we in deze periode veel blessures en klachten ten gevolge van vallen. De blessures die hierdoor ontstaan vormen met name voor ouderen een steeds groter probleem. Vandaar deze tips en adviezen om het natte en gladde seizoen zo goed mogelijk door te komen.

1. Zorg gedurende het hele jaar voor een algehele goede conditie, dit kan door wandelen, fietsen of specifieke oefeningen. Hoe beter de basis conditie hoe kleiner de kans op ongevallen.
2. Ga regelmatig even op 1 been staan om uw evenwicht/balans te trainen, bij een goed evenwicht is vallen minder waarschijnlijk.
3. Zorg dat uw lichaam/bewegingsstelsel in optimale conditie is, laat het daarom enkele malen per jaar door de chiropractor controleren. Maak bij (kleine) ongemakken een afspraak. Pijn en stijfheid zorgen namelijk voor een grotere kans op ongevallen en een verminderde reflex bij onbalans.
4. Goede schoenen zijn essentieel. Een grof profiel geeft betere grip en vermindert de kans op wegglijden.
5. Houd uw voeten warm! (zeker buiten) Koude voeten geven door een verminderd gevoel een veel slechtere balans.
6. Bent u slechter ter been? Gebruik dan een hulpmiddel. Denk hierbij aan een wandelstok, een rollator of speciale ijzers voor onder de schoenen bij sneeuw/ijs.
7. Draag handschoenen als u gaat wandelen om uw handen warm te houden, stop uw handen niet in uw jaszakken, zodat u uw armen kunt gebruiken om uw balans te houden.
8. Trek uw schoenen bij binnenkomst uit, want natte zolen zijn glad, zeker op een gladde/harde vloer zoals laminaat of plavuizen.
9. Indien u leest met een leesbril, zet deze af als u gaat lopen, anders verstoort dit het zichtveld.
10. Controleer uw huis op los liggende snoeren, drempels, losse hoeken van matten/tapijt, dit om de kans op struikelen te verminderen. (de meeste ongevallen gebeuren in huis)

In samenvatting: Een goed werkend lichaam, met een goede conditie in een veilige omgeving, verminderd de kans op vallen en letsel.

Hebt u vragen of indien u klachten heeft/houdt neem dan contact op met de praktijk.

Uw Chiropractoren: Martijn van Poecke en Madelon Bredie