Home

10 tips terug naar school

Het schooljaar staat voor de deur. Velen gaan weer enthousiast aan de slag na een lange inactieve zomer(vakantie). In de huidige zittende digitale computertijd, brengen kinderen vele uren door in de voorovergebogen gekromde houding. Dit zowel op school als in hun vrije tijd. Deze houding is in verschillende onderzoeken in verband gebracht met rug- en nekklachten. Of het nu gaat om de schoenen, rugzak, mobiel of computer, hieronder vindt u 10-tips om klachten te voorkomen.

1. Schoenen/Voeten; Stevige schoenen met een goed profiel geven de beste ondersteuning en grip bij het belasten. Zeker als er veel gelopen moet worden met een (zware) rugtas. Let er hierbij op dat de schoenen wel correct gedragen worden, veel kinderen sloffen op hun schoenen, wat nu cool lijkt, kan later als er klachten zijn echt minder cool blijken te zijn.
2. Zorg voor een algehele goede conditie gedurende het hele jaar. Te weinig beweging/activiteit/sport is veel voorkomend. Hoe fitter uw kind is hoe kleiner de kans op blessures.
3. Rugzak 1: bij het kiezen van een schooltas is een rugzak ideaal, maar deze moet wel over beide schouders gedragen worden.
4. Rugzak 2: een rugzak moet niet te zwaar belast worden (max 5-10% van het lichaamsgewicht), haal onnodige items eruit. Overleg met school welke spullen/boeken nodig zijn en welke thuis/op school kunnen blijven.
5. Computer: bij het gebruik van een pc, let erop dat de zithouding zo correct mogelijk is, waarbij de wervelkolom gesteund wordt. Het midden van het beeldscherm moet ongeveer op ooghoogte staan. Door de intensiteit van het computeren/gamen merken ze niet, dat ze klachten ontwikkelen.
6. Mobieltjes: zorg ervoor dat kinderen bij het gebruik van mobieltjes het toestel omhoog houden, zodat er geen knik/kromming in de nek ontstaat.
7. Zithouding 1: veel kinderen hangen te veel.
8. Zithouding 2: te lang achtereen zitten is een van de hoofdoorzaken van klachten, zorg voor regelmatige beweeg pauzes. Advies: niet langer dan 45 minuten zitten.
9. Plannen: help uw kinderen met plannen van huiswerk/activiteiten, dit om piekmomenten van stress te voorkomen, wat sneller leidt tot vastzittende schouders en hoofdpijn.
10. Dagelijks bewegen: fiets of loop indien mogelijk naar school, dit is een makkelijke manier om de dagelijkse hoeveelheid beweging te vergroten.

In samenvatting: Goede ondersteuning (schoenen/rugzak), letten op een correcte houding (zitten/computer/mobieltje) en regelmatig bewegen/afwisselen zorgen samen voor een optimale belastbaarheid van de rug en verminderen de kans op blessures.

Heeft u vragen of indien u klachten heeft/houdt neem dan contact op met de praktijk.