Home

10 tips sta op voor je rug!

Sta op voor je rug! Dat is de campagne van de NCA om mensen te informeren over het belang van regelmatig bewegen, dit mede omdat Nederlanders per dag gemiddeld het meest zitten in Europa. Zitten gaat gepaard met vele lichamelijke klachten, waarvan wij in de praktijk vooral te maken hebben met lage rug- en nekklachten. Bewegen/afwisselen van houding is hiervoor juist erg goed, terwijl het daarnaast ook nog de hersenen stimuleert.

1. Voorkomen van klachten is beter dan genezen, zorg daarom voor een goede balans in de buik-, rug- en nekspieren.
2. Zorg tijdens het zitten voor een juiste houding. Zit recht op, ga niet “hangen”, dit zorgt voor meer druk op de rug. (zorg er voor, dat u ook niet op uw portemonnee of mobieltje zit, dan zit u scheef).
3. Beweeg waar en wanneer het kan, afwisseling van houding is het beste zowel voor lichaam als geest. Meerdere keren kort bewegen blijkt effectiever dan 1 maal een langere periode.
4. Loop bijv. tijdens een telefoongesprek, in plaats van stil te blijven zitten.
5. Staand overleggen met een collega, is vaak qua tijd effectief en belast het lichaam anders dan wanneer u zittend overlegt.
6. Begin de dag met een wandeling om uw lichaam/hersenen te activeren. Wandelen aan het einde van de dag vermindert de stress en maakt “het hoofd leeg”.
7. Wandel tussen de middag even 15 minuten in de lunchpauze. Dit onderbreekt de werkhouding, zorgt voor frisse lucht, zonlicht en activeert lichaam en geest.
8. Ga (of breng uw kinderen) lopend of op de fiets naar de sporttraining.
9. Leg uw sportkleding klaar, of trek deze aan bij thuiskomst, zodat u minder geneigd bent om op de bank te ploffen na het werk/eten.
10. Neem eens de trap i.p.v. de lift. De trap is een kans om goed te bewegen en is geen obstakel.

In samenvatting: Kijk eens kritisch naar uw dagindeling om te zien waar u variatie in uw houding kunt inpassen of waar mogelijkheden liggen om even te bewegen. Korte onderbrekingen met beweeg periodes zijn effectiever dan 1x per dag een langere periode. Periodieke evaluatie van de functie van uw wervelkolom kan ook helpen bij het voorkomen van klachten en het onderhouden van het juiste bewegingspatroon. Heeft u vragen of indien u klachten heeft/houdt, neem dan contact op met de praktijk.