Home

10 tips Sport

Sporten! Sporten! Sporten! En nog eens Sporten! Waarom hoort u dit advies toch zo vaak? De voordelen van sporten zijn te talrijk om hier op te noemen, maar het heeft zijn positieve effecten op; uw lichaam, uw geestelijk vermogen, uw sociale leven en op uw emotionele status. Hiervoor is het belangrijkste dat u actief wordt en dit met regelmaat. Doe iets wat u leuk lijkt, dat houdt u namelijk het langste vol. Denk hierbij aan de uitspraak: “Het is nooit te laat om te beginnen met bewegen, maar het is altijd te vroeg om te stoppen.” (Walter Bortz)

1.Kies een sport/activiteit die bij u past, waarvan u denkt dat u er plezier aan zult beleven en het dus vol kunt houden.
2. Regelmaat is hierbij het toverwoord. Zie de beweegnorm 2017, waarin aangegeven wordt minimaal 150 minuten per week (verdeeld over meerdere dagen), matig tot intensief (wandelen/fietsen/sporten) te bewegen en 2 maal per weer spierversterkende oefeningen te doen (voor ouderen 65+, daarnaast nog balans oefeningen). Zie de beweegrichtlijnen 2017 op www.gezondheidsraad.nl
3. Sport samen; dit verhoogt het plezier, verbetert sociale contacten en het zorgt voor een “stok achter de deur”, als u eens iets minder zin heeft.
4. Zorg voor een goede opbouw. Veel mensen beginnen te enthousiast, waardoor klachten door overbelasting op de loer liggen (volg trainingen of standaard opbouw schema’s).
5. Begin iedere training op een rustige manier (doe een warming-up) en verhoog de intensiteit daarna.
6. Zorg voor goede spullen, denk aan passende schoenen, helm bij schaatsen/skeeleren, fiets op de goede manier afgesteld. Dit verhoogt het plezier en vermindert de kansen op blessures door verkeerd-/overbelasten.
7. Wissel sport/activiteiten af. Dit voorkomt eenzijdige belasting en maakt kans op overbelasten veel kleiner.
8. Doe een cooling-down of doe enkele stretches na uw activiteit/sport, dit zorgt voor minder spierpijn en een beter herstel.
9. Drink voldoende vocht tijdens/na uw activiteit. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen en helpt het herstel.
10. Sporten met griep/verkoudheid? Doe de nek-check! Symptomen alleen boven de nek? (o.a. hoofdpijn, keelpijn,loopneus, oorpijn) u kunt/mag sporten maar doe het gedurende 3-4 dagen rustig aan. Verminder de intensiteit, frequentie en duur. Heeft u (ook) klachten onder de nek? (o.a. koorts, spierpijn in armen en/of benen, kortademig, benauwd, hoesten, alg. ziek gevoel) sport niet en hou voor iedere dag “ziek” 2 dagen rust.

In samenvatting: Doe iets wat u leuk lijkt, doe het samen, bouw de frequentie en intensiteit op. Hiermee verhoogt u het plezier, verbetert u uw gezondheid, versterkt u uw sociale contacten en vermindert u de kans op blessures. Heeft u vragen of indien u klachten heeft/houdt neem dan contact op met de praktijk.