Home

10 tips blessures kerst

aarom hebben zo veel mensen toch lichamelijke klachten in deze periode van het jaar? Juist wanneer mensen verwachten tijd, rust en gezelligheid te vinden hebben ze juist last. Dit komt vaak door de voorafgaande stress om alles op tijd en goed af te hebben als ook door de niet alledaagse activiteiten die nodig zijn om alles voor elkaar te krijgen. Hieronder 10 veel voorkomende klachten en oorzaken en tips om deze te voorkomen/vermijden.

1) Lage rugklachten door: het zoeken naar kerstspullen op zolder. Deze spullen liggen natuurlijk altijd ver weg/ergens achter, daarna moet het e.e.a. vaak de (wankele) zoldertrap af.
2) Lage rugklachten door het sjouwen van de kerstboom. Dit begint al bij het in/op de auto vervoeren van de boom, gevolgd door het naar binnen sleuren en stabiel opzetten van de boom.
3) Lage rugpijn door lang staan bij het koken, vaak ook nog in een licht gebogen houding. Verdeel de taken, zodat niet 1 persoon te lang bezig is. Samen koken is ook nog gezelliger.
4) Lage rugpijn door lang aan het kerstdiner te zitten. Zorg voor een goede houding en sta tussen de verschillende gangen op en beweeg even.
5) Arm- en polsklachten door het schrijven van de kerstkaarten. Het lijkt altijd of alle kaarten op 1 avond af moeten. Hierdoor ontstaat een overbelasting door te veel en te lang in dezelfde houding te werken.
6) Nek- en schouderklachten door het doen van kerstinkopen. Denk hierbij aan alle boodschappen voor o.a. het eten, maar ook voor kerstcadeaus. Dit is ook iets wat vaak allemaal op één dag en in één keer moet. Mensen dragen soms 4-5 tassen tegelijk.
7) Nek- en schouderklachten; na het inpakken van de cadeautjes. Ook deze taak moet vaak allemaal snel en op 1 avond, hierdoor vaak in een ongemakkelijke houding (soms zelfs zittend op de grond).
8) Nek-, schouder- of rugklachten i.v.m. de openhaard, plots blijkt er niet genoeg hout te zijn! Houthakken of halen en vooral niet de tijd nemen of vaker willen lopen, waardoor bij deze ongewone activiteit vaak klachten ontstaan.
9) De electra: Kerstversiering uit de knoop (stress) ophangen in de boom waarbij er op een (gammel) trapje al reikend geprobeerd wordt om buiten de macht het zo netjes mogelijk op te hangen. Behalve kans op vallen, is er door het reiken ook kans op overstrekken van spieren. 10) Algemeen/stress/hoofdpijn: Naast deze specifieke problemen, kunnen klachten verergeren/ontstaan door extra (snel) opruimen/stofzuigen/tafeldekken, familieomstandigheden/kinderen netjes in de kleding etc. Deze situaties kunnen helaas niet altijd voorkomen worden, maar … Ga voor het doel, gezelligheid met familie/vrienden/dierbaren en niet voor de perfecte omgeving. Deze instelling kan al helpen met het verminderen van de “kerststress”. Ooit gehoord van de uitspraak; “kerst is nooit zo als men het verwacht, wanneer het verwachtingspatroon perfectie is.”?
Samenvattend: Planning, wie wat waar wanneer. Begin hier op tijd mee, vele handen maken licht werk (koken, boom, etc.) en is ook gezelliger. Probeer af te wisselen waardoor alle taken in stapjes afkomen. Wissel van houding en activiteit tussendoor om de souplesse te behouden.

Wij wensen u alle een hele fijne, gezellige en vooral gezonde kerstperiode.