Home

10 tips algemeen

Om onze algemene gezondheid te behouden en te bevorderen zijn er meerdere tips/regels waaraan u zich kunt houden. De meesten zullen u wel bekend zijn, maar worden vaak vergeten. Deze tips hebben ook invloed op rug- en nekklachten. Weet dat blessures/ziektes/problemen voorkomen beter is dan genezen.

1) Zorg voor een algehele goede lichamelijke conditie, dit kan door wandelen, fietsen of specifieke oefeningen. Hoe beter de basisconditie hoe kleiner de kans op problemen.
2) Stop met roken: Iedereen weet, dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Het is bekend dat rokers o.a. een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van een hernia.
3) Verminder/vermijd de inname van cafeïne, dit geldt zowel voor koffie (Nederland heeft de hoogste consumptie per persoon in Europa/Wereld) als voor energiedrankjes. (Cafeïne is een bekende oorzaak van hoofdpijn.)
4) Drink voldoende, bij een (lichte) mate van uitdroging functioneert het lichaam en het brein minder goed. Dit is ook mede een veroorzaker van hoofdpijn.
5) Zorg voor een voldoende gevarieerd dieet. Zorg o.a. voor de inname van voldoende groente, fruit en eet regelmatig (vette) vis (goed voor het brein en zenuwstelsel).
6) Rust is zeer belangrijk in het herstelproces. Niet alleen voldoende rust, maar ook kwalitatief goede rust. Om de kwaliteit te bevorderen, denk aan; weinig achtergrondgeluiden en licht in de slaapkamer. Uw slaaphouding en uw matras zijn ook van groot belang. TV-kijken, inname van koffie en/of alcohol stimuleren het lichaam, waardoor slapen moeilijker kan worden.
7) Stress; probeer zoveel mogelijk stressfactoren (lichamelijk/geestelijk/emotioneel) te vermijden, aangezien dit een belangrijke rol kan spelen bij lichamelijke klachten. (We weten dat stress meespeelt in veel verschillende klachten, o.a. bij nek- en hoofdpijn.)
8) Gewicht: probeer uw gewicht binnen de geadviseerde BMI-standaard te houden/krijgen. Het is algemeen bekend dat overgewicht op langere termijn tot verschillende gezondheids- en gewrichtsproblemen kan leiden. Zo is overgewicht een factor in het ontwikkelen van lage rugpijn.
9) Houding: uw werk- en basis houding zijn belangrijke factoren in het ontwikkelen van lichamelijke klachten. Zorg voor afwisseling in werk/houding, zodat eenzijdige belasting tot een minimum beperkt wordt. (denk aan muisarm, computernek, telefoonnek, rugpijn door krom staan bij tuinieren) Ook de zittende (werk)houding kan, bij verkeerd of te lang, leiden tot verscheidene klachten, zoals stijfheid en pijn in de lagerug.
10) APK/onderhoud: Laat enkele malen per jaar uw wervelkolom nakijken of deze optimaal functioneert. (zie de chiropractor als “de tandarts van de rug”).
In samenvatting: Een goed werkend lichaam, met een algehele goede conditie en gezondheid zorgt voor minder klachten en indien klachten optreden is het herstel over het algemeen sneller.

Hebt u vragen of indien u klachten heeft/houdt, neem dan contact op met de praktijk.